Podsumowanie efektów prac przedwdrożeniowych projektu Inkubator Innowacyjności 4.0.
13 listopada 2023 r. w gabinecie JM Rektora dr. hab. Stanisława Mazura, prof. UEK, odbyło się spotkanie, na którym omówiono wyniki badań pięciu innowacji zrealizowanych w ramach projektu Inkubator Innowacyjności 4.0. oraz możliwości ich komercjalizacji.
Finasowanie prac badawczych wynosiło 60 000 PLN dla każdego z grantów. Celem projektu było podniesienie poziomu gotowości wypracowanych innowacji do komercjalizacji. Innowacje opracowane przez zespoły badawcze UEK to:
- „Eko-saszetka na sosy, dressingi i dipy” - kierownik dr hab. inż. Agnieszka Cholewa-Wójcik, prof. UEK;
- „Opracowanie innowacyjnej procedury wytworzenia oleju silnikowego z dodatkiem nanocząstek” - kierownik dr hab. inż. Artur Wolak, prof. UEK;
- „Zintegrowane narzędzie wspomagania zarządzania ryzykiem cybernetycznym w przedsiębiorstwie” zwane“CyberRMS” - kierownik dr hab. Grzegorz Strupczewski, prof. UEK;
- „Napój funkcjonalny Theco” - kierownik dr inż. Małgorzata Miśniakiewicz;
- „Innowacyjne olejki bazowe SFB” - dr inż. Grzegorz Suwała.
Pan Rektor gorąco podziękował wszystkim zaangażowanym członkom projektu i wyraził gotowość wsparcia w procesie
planowanych komercjalizacji.