15. edycja Małopolskiej Nocy Naukowców

Wydarzenia
2021-09-21

15. edycja Małopolskiej Nocy Naukowców

W piątkowy wieczór, 24 września, po raz kolejny dzieci, młodzież i dorośli będą mieli okazję zapoznania się z fascynującym światem wiedzy i eksperymentów!

Projekt skierowany do prawdziwych pasjonatów nauki, cieszy się ogromną popularnością i na przestrzeni lat zyskał miano jednej z największych inicjatyw popularnonaukowych w naszym regionie!

Serdecznie zapraszamy do udziału w aktywnościach przygotowanych przez naukowców naszej Uczelni!

 

Olimpiada zmysłów - sprawdź swoje zdolności – warsztaty

Kwalifikacje

  • Doświadczenia z wykorzystaniem zmysłu węchu (identyfikacja substancji zapachowych)
  • Doświadczenia z wykorzystaniem zmysłu smaku (rozpoznawanie smaków podstawowych, sprawdzanie umiejętności szeregowania próbek różniących się intensywnością)
  • Doświadczenia z wykorzystaniem zmysłu wzroku

Zawody

  • Sensoryczna ocena produktów rynkowych – odpowiedz na pytanie czy istnieje korelacja miedzy jakości sensoryczną a ceną produktu
  • Zmysły na straży oceny jakości produktów

Rozdanie medali

Wykładowcy: dr inż. Paweł Turek, mgr inż. Jerzy Knot

Lokalizacja: ul. Sienkiewicza 4, Pracownia analizy sensorycznej

Godziny: 18:00 - 19:00, 19:15 - 20:15, 20:30 - 21:30, 21:45 - 22:45

 

Jak zhakować człowieka? Czy superfoods mogą zoptymalizować możliwości naszego organizmu?— wykład

Czym jest biohaking i czy to nielegalne? Czy można zhakować organizm człowieka? Co robić by być zdrowszym, bardziej odpornym, kreatywnym i pełnym energii na co dzień?

Gdy przyjrzymy się czynnikom wpływającym na nasze zdrowie dość łatwo wskażemy przyczyny różnych dolegliwości. Będą to zanieczyszczenia środowiska, stres, nieodpowiednia dieta, wysokoprzetworzona żywność, zbyt mała ilość snu… Jak twierdzi Victor Lindlahr aż „90% chorób znanych człowiekowi spowodowanych jest przez tanią, kiepskiej jakości żywność”. Czy możemy coś z tym zrobić? Odpowiedzią może być odpowiednio zbilansowana, racjonalna dieta bogata w żywność funkcjonalną i produkty określane mianem Superfoods, czyli superżywności. Co to takiego, czy superżywność musi być droga, jaki wywiera wpływa na nasz organizm, gdzie jej szukać?

Wykładowca: dr inż. Małgorzata Miśniakiewicz

Lokalizacja: ul. Sienkiewicza 4, Sala Audio

Godziny: 18:00 - 18:50, 19:00 - 19:50, 20:00 - 20:50

 

Po nitce do kłębka – detektywistyczna gra dydaktyczna

W trakcie warsztatów poznasz podstawowe rodzaje, właściwości oraz metody identyfikacji włókien tekstylnych. Następnie wcielisz się w rolę członka zespołu śledczych, którego zadaniem będzie przeprowadzenie analizy składu surowcowego materiałów włókienniczych znalezionych na miejscu zbrodni. Dzięki zebranym przez Ciebie dowodom możliwe będzie wytypowanie sprawcy i rozwiązanie zagadki tajemniczej zbrodni.

Wykładowca: mgr inż. Mateusz Kowalski

Lokalizacja: ul. Sienkiewicza 4, piętro II, Sala 25

Godziny: 18:00 - 19:00, 19:15 - 20:15, 20:30 - 21:30, 21:45 - 22:45

 

Miód – co decyduje o jego wartości?–  warsztaty

Dlaczego warto jeść miód? Jak go wybierać i stosować? Jakie rodzaje miodu występują na rynku, jak je rozpoznać i sprawdzić, który z nich ma wysoką jakość i wartość biologiczną? Czy krystalizacja miodu to wada? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź na warsztatach dotyczących miodu. Samodzielnie sprawdzisz zawartość wody w miodzie i określisz, czy nie był aby przegrzany zanim trafił na sklepową półkę. Dlaczego w ogóle to takie ważne?

Wykładowca: dr inż. Grzegorz Suwała

Lokalizacja: ul. Sienkiewicza 5, Laboratorium nr 2

Godziny: 18:00 - 19:00, 19:00 - 20:00, 20:00 - 21:00

 

W celu rejestracji na wydarzenia prosimy o przesłanie godziny, imienia oraz pierwszej litery nazwiska na adres:wydarzenia@uek.krakow.pl podając w tytule nazwę wydarzenia.

 

Oficjalna strona Małopolskiej Nocy Naukowców: www.nocnaukowcow.malopolska.pl

Plakat Małopolskiej Nocy Naukowców 2021

O autorze

Redakcja Uniwersytetu Ekonomicznego

Redakcja Uniwersytetu Ekonomicznego